Meteen naar de inhoud

Hoe leer ik mijn hond zwemmen?

Bij het aanleren van zwemmen is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van de hond, de watertemperatuur en de diepte van het water. Het makkelijkste is natuurlijk om dit in de zomer te doen. Vaak zijn er dan al soortgenoten te vinden rondom het water waar je hond met een beetje enthousiasme achteraan hobbelt en zo dus kennis maakt met het water. Sommige rassen zijn van nature echte waterratten, zie deze er maar eens uit te houden! 

  • Ik begin over het algemeen met de hond aan de riem mee te vragen naar de waterkant waar de hond met de voeten eerst in het water leert staan. 
  • Als dit niet meer spannend is dan kunnen we steeds een stapje verder vragen. Het is handig om zelf mee het water in te lopen zodat je je hond kan begeleiden in het water en kan ondersteunen waar nodig. Let er wel op dat ze een beetje van slag raken omdat ze de bodem onder hun voeten voelen verdwijnen en dan kunnen ze met hun nageltjes best krassen maken op je armen, benen of rug, in de zoektocht naar wat houvast. We gaan dit rustig aan opbouwen en letten goed op de signalen van de hond.