Meteen naar de inhoud

Hoe leer ik mijn hond loslopen?

Je hond leren loslopen is niet heel erg moeilijk. Het belangrijkste is dat je een goede band hebt met je hond en dat je in de buurt een mogelijkheid hebt om dit op een veilige manier te oefenen. Bij puppies is dit makkelijker te trainen dan bij de wat oudere honden omdat voor pupjes er nog veel nieuw is en ze gemakkelijker steun komen zoeken bij de eigenaar omdat deze al wat meer vertrouwd is. 

  • We gaan deze oefening inzetten op een veilig omheind stuk. Dit kan de eigen tuin zijn, als deze goed omheind is, of mijn tuin, of een omheind hondenveldje. Bij hele jonge pups is het hondenveldje nog geen optie omdat deze nog niet zo’n goede weerstand hebben opgebouwd en ze daar gemakkelijk wat kunnen oplopen. 
  • In eerste instantie gaan we met z’n tweeën aan de slag. Een persoon houdt de puppie of de hond vast en de andere doet een aantal passen achteruit (3 / 4 passen). 
  • Vervolgens roept deze de hond en laat zien dat er wat lekkers te halen is. 
  • Degene die de pup/hond vast heeft, maakt de pup of hond enthousiast, ‘’zie je dat, ooh wat lekker, ga maar kijken’’ en laat het pupje/hond in de goede richting vertrekken. 
  • Bij aankomst is het uitvoerig belonen en de pup of hond weer even vrij zijn omgeving laten verkennen. 
  • Vervolgens roep je opnieuw, komt de pup/hond terug rennen, dan heeft hij in de gaten hoe de vork in de steel zit. Vanaf dit moment, nadat we dit een aantal keren goed hebben geoefend en dit goed bevestigd is, kunnen we het moeilijker gaan maken. 
  • We gaan de afstand vergroten, de ander gaat tussendoor iets met een voetbal doen. Daarnaast we gaan eens wat andere honden toevoegen, etc. etc. We kunnen hier ver mee uitbouwen maar dit hangt allemaal af van wat jij qua werk en tijd in jouw hond wilt stoppen. Ik moet wel nageven dat er hondenrassen zijn waarbij dit een uitzonderlijke situatie is en waarbij er ook gekeken moet worden of de hond hierbij gebaat is of dat hij zich alleen maar problemen op de hals haalt. Zoals eerder beschreven zijn er nog een aantal mogelijkheden. Daar komen we samen zeker wel uit.