Meteen naar de inhoud

Hoe leer ik mijn hond apporteren?

Hoe je je hond leert apporteren hangt een beetje af wat je al met je hond kan. Als je hond al kan terugkomen op zijn naam bijvoorbeeld wordt het natuurlijk een stukje makkelijker om te starten met het aanleren van het apporteer woord. Dit bespreken we uitvoerig tijdens de training. Mocht je hond nog niet terugkomen op commando dan gaan we daar eerst mee aan de slag. Het idee is we een bal, flostouw of een apporteerblok weggooien en teruggebracht wordt door je hond op het gekozen apporteer woord. Om de hond terug te laten komen op commando gaan we eerst een aantal stappen doorlopen aan een wat langere trainingslijn.

  • We laten de hond wat verder weg lopen, wachten een moment en dan roepen we de naam en halen de hond met de trainingslijn langzaam in. 
  • Is de hond terug bij ons dan belonen we uitvoerig en kunnen we na een aantal keer oefenen door naar de stap los van de lijn. 
  • Mocht dit goed gaan dan gaan we aanleren dat we de bal kunnen ruilen tegen iets lekkers. 
  • Vervolgens gooien we de bal een aantal passen weg zodat de eerste stappen niet meteen veel te moeilijk zijn, zorgen dat de hond de bal of de flos of het blok oppakt en mee wil nemen (dit oefenen we weer aan de trainingslijn). 
  • We nemen zelf een aantal passen terug zodat we de hond uitnodigen om achter ons aan te komen. 
  • Vervolgens als de hond terug bij ons is belonen we uitvoerig en gaan we het commando “apport” of “haal op” aanleren bij het weggooien van het weg te gooien object. 
  • We maken de hond enthousiast met het object, we gooien het object weg, benoemen het apporteerwoord en laten de hond gaan. 
  • Vervolgens vragen we de hond om het apporteer object terug te brengen in ruil voor iets lekkers. Tevens gaan we met twee objecten werken, omdat de hond dan leert dat hij eerst de ene afgeeft, z’n snoepje krijgt en ondertussen het tweede object weggegooid ziet worden. Dit haalt zijn gedachten af van het 1e object. Mocht het niet lukken, stuur een berichtje en ik kijk met je mee.